Home

Home

Studenten worden misbruikt als staatsho(e)rigen en ze moeten er ook nog zelf voor betalen.
Belasting opbrengsten MBO-er, Havist van 26 tot 67 jaar 283.000 euro
Belasting opbrengsten HBOer  530.000 euro
Maar wel zelf je studie moeten betalen. En als je een voorstel doet om het leven van studenten wat draaglijker te maken, dan krijg je
van OCW een nergens op slaand kletsverhaal terug.
 
Het collegegeld wordt straks 3.500 en daarna zelfs 7.000 euro bij ongewijzigd beleid.

OCW escortservice prolongeert ook voor dit jaar wederom het leenstelsel

Beschrijving: E:\Dropbox\W0-Websites online\Komp u ter hulp 2020\Onderwijs\studieschuld_leenstelsel\afschaffen-leenstelsel\je_wor3.gif

Ze hebben een heel mooi nergens op slaand verhaal verzonnen, en zo te zien trapt iedereen er nog steeds in.
Het rekenonderwijs moest natuurlijk wel gesloopt worden, want ze hebben niks aan al die bijdehante figuren die er doorheen weten te prikken.

Indirecte publieke kosten
Indirecte publieke kosten zijn de gederfde belastinginkomsten. Je hebt namelijk geen belasting betaald aan de rijksoverheid, omdat je een opleiding volgt en niet bent gaan werken.
Als je was gaan werken na het bereiken van je startkwalificatie in plaats van een opleiding te volgen, dan had je belasting betaald. De overheid is deze belastinginkomsten misgelopen omdat je bent gaan studeren. Het zijn geen daadwerkelijke uitgaven van de overheid.
Vroegàh kwam je met 15-16 jaar van de LTS en ging je werken en 3 avonden naar de avond MTS en dan HTS.
Met 23 jaar had je dan 7 jaar werkervaring en genoeg geld om een huis te huren en een gezin te stichten. Zonder iets of maar weinig te hoeven lenen.

Die opleidingen kostte toentertijd zo goed als niets.
Omdat er toen nog het gezonde idee was, dat die investering in de vorm van een betere baan en een navenant hogere belastingafdracht zich vanzelf zou terug verdienen
Nu komen ze met 24 jaar van school en dan kunnen en hebben ze weinig tot niks, en nog vaak zelfs een studieschuld.

Het is dus totale onzin om jongeren voor hun studie te laten betalen als ze ook nog eens extra belasting gaan betalen ten opzichte van iemand die niet verder dan MBO is gekomen.
Dan ben je als overheid dubbel aan het plukken.
Daarnaast  wordt die studieschuld ook nog eens van de hypotheekcapaciteit afgetrokken en komen de terugbetalingen ten laste van het besteedbare inkomen en remmen de economie af.

Maar over die extra belastingafdracht, dat je daarna veel meer gaat betalen, hoor je ze wijselijk niet.
Hieronder het overzicht van een MBOer die met 19 jaar start met 150% van het minimumloon(?) en de afdracht van 8 jaar werken tot en met 26 jaar. 

En dat afgezet tegen de afdracht van een HBOer in 4 jaar.

Beschrijving: E:\Dropbox\W0-Websites online\Komp u ter hulp 2020\Onderwijs\studieschuld_leenstelsel\afschaffen-leenstelsel\je wor1.gif
Waaruit blijkt dat ondanks die 4 jaar afdracht, de HBOer al 3.000 meer aftikt dan die MBOer.

Dat bovenstaande salaris voor iemand met een startkwalificatie (MBO-2) wordt bij lange na niet betaald. zodat het verschil met de afdracht van die HBOer in werkelijkheid nog veel hoger zal zijn.
Zoals je ziet slaat hun publieke kostenverhaal nergens op, of ze moeten bedoelen dat je eigenlijk de publieke vrouw of man voor ze moet spelen.

Van Engelshoven als lovergirl
We trekken de lijn even door van je 26e tot je 67e.
41 jaar  nog te gaan

Beschrijving: E:\Dropbox\W0-Websites online\Komp u ter hulp 2020\Onderwijs\studieschuld_leenstelsel\afschaffen-leenstelsel\je wor2.gif

Hieruit blijkt dan ook dat zelfs een studieschuld van 248.000 nog kwijt te schelden is en dan komen ze ze nog steeds niets tekort.
Je betaalt als werkende HBOer in het bovenstaande voorbeeld 6.000 euro meer belasting per jaar, en dat zou dan van je studieschuld afgetrokken moeten worden.
Uitgaande van het feit dat je je diploma haalt, en met een studieschuld van 26.511 ben je er binnen 5  jaar vanaf.
En daarna zijn het voor die overheid alleen maar extra inkomsten vanwege het feit dat jij bent gaan studeren, terwijl anderen dat niet hebben gedaan. 
Dan nog het zeurverhaal dat
de bakker niet mee zou hoeven te betalen voor de studie van de advocaat.
Hieruit blijkt dat men totaal geen overzicht heeft op het geheel en het leenstelsel op een bewust gelanceerde leugen berust.

Die advocaat gaat dan misschien wel veel meer verdienen, maar zorgt ook voor navenant veel meer belastinginkomsten.
Als iedereen een middelmatig, minimum loon of uitkering heeft. Wie betaalt dan straks je AOW?

Onze lovergirl eet in haar habitat van twee walletjes

Al met al wordt je met een studieschuld opgescheept van minimaal 26.511 euro.
En dat wordt op je betaalcapaciteit voor een eventuele hypotheek in mindering gebracht. 
Dat wordt dus een goedkopere woning met een lagere WOZ en minder Onroerend Zaak Belasting (OZB) minder waterschapsbelasting en ook minder overdrachtsbelasting. Zodat de overheid in haar eigen staart bijt.
En ons toch nog willen laten geloven dat we er allemaal wijzer van worden, door de student met een schuld op te zadelen.
In Engeland gaan al weer stemmen op om dat leenstelsel terug te draaien
en de studiebeurs weer terug in te voeren.

Hieronder het overzicht van je totale studieschuld als je je diploma niet binnen 10 jaar haalt en je "restschuld" van 26.511 als je wel je diploma haalt.

   Beschrijving: E:\Dropbox\W0-Websites online\Komp u ter hulp 2020\Onderwijs\studieschuld_leenstelsel\afschaffen-leenstelsel\je wor5.gif

Omdat je als HBOer per jaar 5.556 euro meer belasting betaalt als je werkt voor 3.200 bruto per maand, zou het niet meer dan redelijk zijn om die extra betaalde belasting van je studieschuld af te trekken.
Dat motiveert ook meer om een opleiding met voldoende arbeidsperspectief te volgen.
Als je 5 jaar hebt gewerkt dan ben je er van af, en ga je tot je pensioen, zo'n 40-42 jaar, in totaal 228.000 extra betalen en waarschijnlijk nog wel meer.
Dat zou toch genoeg moeten zijn voor die graaiers.
Maar OCW gedraagt zich als een rupsjenooitgenoeg.

En komt met een verhaal dat die stufi geleend moet worden op de kapitaalmarkt.

Natuurlijk. Tegen 0% of zelfs negatieve rente.


Beschrijving: E:\Dropbox\W0-Websites online\Komp u ter hulp 2020\Onderwijs\studieschuld_leenstelsel\afschaffen-leenstelsel\je wor6.gif


Beschrijving: E:\Dropbox\W0-Websites online\Komp u ter hulp 2020\Onderwijs\studieschuld_leenstelsel\leenst3.jpg