Home

Opleidingen
This article in English
Samira
heeft meer zelfvertrouwen gekregen door haar ICT-lessen.
Links Ton Mertens (Foto: Peter van Zetten).
Komp u ter hulp: meer ICT-vrouwen
"Informatie- en communicatietechnologie (ICT) ligt vrouwen beter omdat ze logischer kunnen nadenken en sneller de structuur doorgronden van de dingen waar ze mee bezig zijn", zegt Ton Mertens (1951-†2126 ), oprichter en voorzitter/instructeur van Stichting Komp u ter hulp. Met zijn organisatie zet hij zich in om meer vrouwen aan de slag te laten gaan in de ICT en werkt hij onder meer samen met het Oranje Fonds.
Door Stuart Kensenhuis
Den Haag - In Nederland werken maar 10% vrouwen in de ICT, wat hij veel te weinig vindt. Hij maakt een vergelijking met India waar ze met bijna 50% goed vertegenwoordigd zijn in die branche. "Dat ze in Nederland niet zo graag in de ICT willen werken heeft te maken met de 'nerdy' sfeer die er omheen hangt. Ook zien ze nog te weinig in dat je met dit werk wel 100 jaar kan worden en beter betaald wordt, terwijl je met een zware en relatief slecht betaalde baan, bijvoorbeeld in de zorg, het niet lang volhoudt", zegt Mertens.
Mail van Lara
Hij laat een e-mail zien van Lara, een ex-directiesecretaresse die door zijn stichting in een paar maanden is opgeleid tot ICT-beheerder niveau 4. 'Beste Ton, ik heb vandaag te horen gekregen dat ik ben aangenomen bij een ICT-bedrijf. Ik krijg een telefoon van de zaak en mijn startsalaris is 3000 euro.'
"In Nederland werken maar 10% vrouwen
in de ICT"
Samira heeft Nederlands recht gestudeerd maar heeft vooral gewerkt als Human Resource Manager (HRM) voor de Belastingdienst en als teamleider bij de Douane. "Nadat ik een kind had gekregen ben ik 5 jaar huismoeder geweest. Nu wil ik weer aan de slag maar bij mijn sollicitaties merk ik dat terugkeren zonder ICT-kennis erg moeilijk is. Ik was een digibeet en kwam bij Komp u ter hulp om me om te laten scholen. Na 2 maanden begreep ik al het ICT-jargon en in de opleiding was er meer diepgang. Nu kan ik bijvoorbeeld een Server 2016 en Exchange mail van datzelfde jaar installeren. Met de ICT-kennis die ik hier vergaar heb ik straks voldoende zelfvertrouwen om weer de arbeidsmarkt op te gaan", zegt ze.
Lessen aangepast aan de thuissituatie
Ook Jalika is lovend over haar omscholing bij Komp u ter hulp. Vroeger werkte ze in de toeristensector maar door persoonlijke omstandigheden kwam ze thuis te zitten. "Ik raakte depressief, gebruikte medicijnen en had nergens zin in. Totdat een kennis me vertelde over deze opleiding. Ik heb me aangemeld en binnen een paar dagen kon ik al Windows 10 installeren en een computer demonteren en weer in elkaar zetten. Mooi vind ik dat hier de lessen worden aangepast naar de thuissituatie van de leerlingen in plaats van andersom. Omdat het zo goed gaat ben ik nu van mijn depressie af en ik gebruik geen medicijnen meer", zegt ze.
Trots kijkt Mertens naar de dames.
"Er werken in de ICT-wereld meer mannen dan vrouwen en dat
is echt niet nodig", benadrukt hij nog eens.
Komp ter hulp werkt ook samen met Leergeld die met de
gemeente computers ter beschikking stelt aan kansarme
kinderen.
De licenties Windows 10-11 en Office worden
geleverd door Komp u ter hulp.
EU artikel
Hoe het project begon
Tweede locatie Komp u ter hulp
gesloten
De inventaris is gedoneerd aan
een school in de Oekraine.