14.5 Tafeltje-dek-je

Tafeltje-dek-je is een organisatie die maaltijden rondbrengt bij ouderen die niet meer zelf kunnen koken. De maaltijden zijn altijd goed verzorgd. Kijk maar eens wat er op het menu staat.

Schrijf achter elke zin uit welke stad of uit welk land het voedsel komt.
Utrechtse leverworst komt uit .  Leidse kaas komt uit .  Haagse hopjes komen uit .  Zeeuwse mosselen worden gevangen in .  Friese koffiemelk wordt gemaakt in .  Gelderse rookworst komt uit .  Spaanse sinaasappelen komen uit .  Parijse aardappeltjes stammen uit .  Franse landwijn komt uit .  Italiaanse pizza's komen uit .  Belgische bonbons worden gemaakt in .  Noorse garnalen komen uit .

En nu nog eens andersom: welk bijvoeglijk naamwoord hoort bij deze namen?
Friezen zijn trots op de taal.  Pieterburen is een dorp.  De Fietsvierdaagse is zeer bekend.  Door het rivierengebied lopen Rijn, Maas en Waal.  Naar de eilanden komen veel toeristen.  In de Ardennen kun je soms skiën.  Brie is een kaas.  Barcelona is een voetbalclub.  De douane controleert streng op drugs.  In restaurants kun je lekker eten.  De koningin woont in een van de paleizen.  Het Ontzet wordt gevierd op 3 oktober.